Kiegészítő edzések-Állóképesség

Nagyon érdekes, és az edzéseken sokszor előkerülő téma a kiegészítő edzés. Arra gondoltunk, hogy egy sorozat keretében néhány ötlettel, javaslattal segítenénk nektek eligazodni a lehetőségek között. Mit jelent a kiegészítő edzés? Miért van rá szükség? Hogyan segítheti a ju jitsu-dat, és a vizsgafelkészülésedet? Edzéseinken sok olyan gyakorlatot csinálunk, amelyek fejlesztik ezeket a képességeket, de ebben a sorozatban inkább a dojón kívüli edzés lehetőségeket vizsgálnánk.

Aki foglalkozott már harcművészettel, vagy küzdősportokkal tudja, hogy igen összetett mozgásformákról van szó, és a technikák tanulása mellett a kondicionális képességek (erő, gyorsaság, állóképesség) fejlesztése is szükséges. Kiegészítő edzés alatt a mi esetünkben azokat a mozgásformákat értjük, amelyek segítik, hogy a ju jitsu technikáid kivitelezéséhez meglegyen a gyorsaságod, az állóképességed, és persze az erőd is.

Hosszas edzéselméleti fejtegetés helyett igyekszünk röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

Kezdjük az állóképességgel:

Az állóképesség a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége hosszantartó sportbeli erőkifejtésnél. Rövidebben: képes vagy hosszú ideig magas intenzitással mozogni. Ha állóképes vagy úgy érzed, hogy az edzéseken „nem tudsz elfáradni”, és a terhelések között gyorsan regenerálódsz. A szervezet állóképessége a keringés és a légzés, valamint az anyagcsere és az idegrendszer működésétől függ. És persze a jó állóképességhez hozzátartozik a jó mozgáskoordináció és a befolyásolják pszichikai tulajdonságok is. Látni fogjátok, hogy a kondicionális képességek fejlesztése esetében minden mindennel összefügg.

A ju jitsu mellett milyen sportmozgásokkal fejlesztheted az állóképességedet?

A futás, a kerékpározás, az úszás, vagy a kajakozás, kenuzás is segíthet abban, hogy javítsd a teljesítményed.

Erre két lehetőséget javaslunk:

A tartós módszer:

Ennek a módszernek a lényege, hogy hosszú és folyamatos terhelést alkalmazunk, pihenés és szünet nélkül. Az időtartam 40-120 perc legyen.

Az intervall módszer:

Az intervall módszer módszer esetében pedig a terhelési és pihenési fázisok tervszerűen váltakoznak. A pihenés természetesen nem teljes mértékű. Ennek a módszernek az előnye, hogy a túlsavasodást megelőzve nagyobb hangsúly kerülhet a mozgás technikára.

Az állóképesség fejlesztésénél nem szabad elfelejtened, hogy az edzések közötti regenerálódás is fontos. Illetve a megfelelő eredmény eléréséhez legalább heti 3 alkalommal kell edzened.

Reméljük, hogy ezzel a rövid összefoglalóval tudtunk segíteni, ha kérdésed lenne fordulj bizalommal a mesterekhez.

A következő héten a gyorsaság fejlesztéséről lesz szó.

Addig is egész héten várunk a gyakorlásokon!

Osu!


Hozzászólási lehetőség lezárva.