Az emberi elme olyan, mint egy tó. Ha elcsendesülnek a felszínén a hullámok és fodrok, akkor visszatükröződik benne a mindenség.
A meditáció a gondolatok elengedésének, tudatunk elcsendesítésének a művészete.

Ha sikerül ezt a tiszta és békés állapotot megteremtened magadban, akkor felfedezheted valódi önmagadat. Azt az igazi lényedet, melyen nem uralkodnak a gondolatok és nem formálják ezáltal át a tudatodat saját képükre. A gondolatoktól mentes csend bölcs és erőteljes, ugyanakkor természetes, könnyed és boldog. Ilyenkor visszatalálsz ahhoz a fókuszált állapotodhoz, melyből meríteni tudsz a harcművészet gyakorlásában a tatamin és szükség esetén az utcán, hogy megvédd magad.

A meditáció ugyanolyan művészet, mint a harcművészet. Bárki kitartó gyakorlással mesteri szintre emelheti a művelését. Ebben is először meg kell találnod az iskoládat, a mesteredet, a tanítódat. Utána el kell kezdened és haladnod kell az úton előre lépésről lépésre. Követve a tanítást, megtartva az etikettet.

Sok harcművészeti ág létezik, de a legtöbbjük a mélyükön mind ugyanarról a tiszta tőről fakadnak és ugyanabba az irányba mutatnak. Így van ez a meditációval is. Sok módszer és iskola létezik, és ezek legtöbbje is ugyanonnan ered és ugyanoda vezeti el követőit.