Kluka József

Kelemen Ryu Ju Jitsu 6. dan
Zen-do 6. dan

Kluka József vagyok, kajak-kenu mesteredző, ezen kívül a ju jitsu nevű harcművészetet gyakorlom és tanítom.
1985 óta vagyok tagja soke Kelemen István által alapított Magyar Ju Jitsu Szövetségnek.
Gyermekkoromtól kezdve foglalkoztam élsporttal, először versenyzőként, majd edzőként. Neveltem olyan versenyzőket, akik európa- és világ-Bajnokságokon, és olimpiákon képviselték a nemzeti színeket. Ma már nyugdíjba vonulva csak harcművészetet tanítok. Két helyen oktatok, Szentendrén és az Óbuda Dojóban.
A budo-ról harmincéves koromig nem sokat tudtam. 1984-ben kislányomat kísértem le Wado-ryu edzésre. Az ott uralkodó légkör nagyon megérintett, ezért később én is beálltam a foglalkozásokra. Itt ismerkedtem meg a karate alapjaival és Réti István zen-do mesterrel, velük a mai napig tartom a kapcsolatot. Könyvekben olvastam először a ju jitsuról és így kerültem le a Madách téri Központi Dojóba, ahol megismerkedtem Kelemen István mesterrel. Nála tanultam, tanulok és az ő megbízásából oktatok. Az élsportban az edző keresi a tehetséges versenyzőt, míg a budóban ez fordítva van. A másik nagy különbség, hogy a budóban önmagunk legyőzése a cél, míg a versenysportban az eredmény a fontos és nem az út, ami hozzá vezet és ami egy életen át tarthat. A tanítás során szeretném, ha a dojómban is ugyanaz a szellemiség öröklődne tovább, melyre engem oktattak, különös tekintettel a tradíciókra. A ju-jitsu oktatás mellett, nagy hangsúlyt fektetek a fegyverek forgatására. Kikapcsolódásként lovagolni járok.

Tatai Krisztián

Kelemen Ryu Ju Jitsu 4. dan

1977-ben születtem nős és egy gyermek boldog édesapja vagyok. Végzettségemet tekintve autószereléssel foglalkozom. 1994 őszén ismerkedtem meg mesteremmel Kluka Józseffel. Unokatestvéremmel, Szeifert Csabával néztünk meg egy edzést. Az ott látottak alapján döntöttünk a ju jitsu nevű harcművészet mellett. Az első időszakban kitűzött céljaimat szorgalommal és lelkesedéssel túlszárnyaltam és 2007 nyarán dan vizsgázhattam. Külön öröm számomra, hogy unokatestvéremmel, akivel már gyerekkorunk óta együtt építjük a jövőnket a fekete övet is együtt köthettük fel. A szentendrei dojo gyerekcsoporját közösen oktatjuk Próbáljuk azokat a tradíciókat és technikákat továbbadni, amire minket is tanítottak. Évek óta tagja vagyok a Magyar Ju Jitsu Szövetség bemutató csapatának. Úgy gondolom, hogy a szorgalom és a kitartás többet ér a tehetségnél.

 

Szeifert Csaba

Kelemen Ryu Ju Jitsu 4. dan

Szeifert Csaba vagyok, autójavítással foglalkozom. 1977-ben láttam meg a napvilágot. A sport már gyerekkoromban az életem része volt. 6 éves koromban megismerkedtem a birkózással, de rövid ideig tartott ismeretségünk, még nem voltam elég kitartó. Iskolaéveim alatt kézilabdáztam, fociztam, majd később a pomázi focicsapat tagja lettem.
A ju jitsuval 1994-ben találkoztam Kluka József dojojában, aki jelenleg is a mesterem. A jitsu mellett megnéztem és kipróbáltam más harcművészetet is, de rá kellett jöjjek, hogy az a szellemiség, amit a mesterem képvisel, és az, amit a ju jitsu jelent, az a nekem való. A szorgalmat és a kitartást fontosnak találom, ezek segítségével juthattam el 2007-es sikeres dan vizsgámig. Úgy gondolom, hogy a sport, a harcművészet erősíti a testet, a szellemet, ha kellő szorgalommal és jól csináljuk. Jelenleg a szentendrei dojo gyerekcsoportját tanítom Tatai Krisztiánnal. Együtt próbáljuk megmutatni nekik az általunk helyesnek vélt utat, ami nem könnyű, de nem is lehetetlen.
2007 szeptemberében családi életem is kerekké vált, amikor megszülettek ikreim, Gábor és Viktória. Céljaim között szerepel az ő nevelésük és a további danvizsgák is.

 

Kluka Borbála

Kelemen Ryu Ju Jitsu 4. dan
Zen-do 2. dan

1985-ben születtem és 7 éves koromban édesapám dojójában kezdtem el harcművészDSC_7548etet tanulni. Először a gyerekcsoportban játékos, de sokrétű képzésben részesültem. Megismerkedhettem a ju jitsu, a karate és a kobudo alapjaival. Észre sem vettem, hogy ahogyan teltek az évek egyre komolyabban gyakoroltam és ismerkedtem meg a harcművészet több ágával. A budo mellett orientális táncokkal is foglalkozom. Úgy érzem, hogy ez a két művészet kiegészíti egymást, mivel a test és a lélek külső-belső harmóniáját teremti meg.
A PPKE-n szereztem diplomát művészettörténet és történelem szakon. Sportoktatói képesítéssel rendelkezem. Óbudán felnőttcsoportot oktatok. A harcművészet beépült a mindennapjaimba és segít a civil életben való helytállásban is.
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy szüleim sportban és budóban szerzett tapasztalataikkal segítenek engem utamon.

 

 

 

Telegdy Dávid 

Kelemen Ryu Ju Jitsu 2. dan

1976-ban születtem. A harcművészet mindig is érdekelt, első tapasztalataimat gyerekkoromban szereztem, amikor 3 évig jártam judózni, 1 évig shotokan karatézni, majd 1 évet birkózni. Ezek nagyon jó alapot adtak, de úgy éreztem, hogy egy olyan stílust keresek, ahol a dobás technikák és az ütő-rúgó iskola mellett a fegyveres technikák is megjelennek. Egy kollégám javasolta, hogy próbáljam meg a ju jitsut. Igaza volt. Megnéztem egy edzést és éreztem, hogy ezt kerestem. Egy régi mondás szerint a tanítvány keresi a mestert. Így megtaláltam a stílusom és a mesterem. Úgy látom, hogy az én mesterem pozitív példát mutat a tanítványainak a mindennapi gyakorlással. Ennek szeretnék én is megfelelni. Gyerekként nagyon vágytam rá, hogy egyszer fekete övet szerezzek. Ez sikerült is azt hittem, hogy ez az út vége, de tévedtem. Van egy jó hírem ez még csak a kezdet.

Az én mottóm: „Járd az utat, mert az visz előre!”