Az erő az a képesség ami segített az embernek a mindennapok gondjainak legyőzésében és a túlélésben.
A ju-jitsu gyakorlásában a fizikai erő fokozottabban előtérbe kerül, mivel nem csak a saját súlyunkat mozgatjuk, hanem az ellenfél tömegét is emeljük, dobjuk.
Szükségünk van az erő többféle megjelenési formájára. Az edzéseken az erő-állóképesség dominál, mivel folyamatos a terhelés. A küzdelemben és önvédelemben a gyorsasági erőt használjuk.
Érdemes figyelni arra, hogy hasznos izomtömeget fejlesszünk, fontos a testtömeg és a testmagasság optimális aránya, mivel az izommunkához oxigén kell. Csak a sok munkával kifejlesztett és kellő hajszálérhálózattal rendelkező izomszövet működik jól. Nagy súlyokkal statikusan és „tápszerekkel” növelt keresztmetszet a folyamatos munkavégzésre alkalmatlan és rendkívül sérülékeny. Az izom működés közben összehúzódik és elernyed, ezért fontos nyújtani és lazítani valamint teljes hosszában erősíteni.

Mivel fejlesztheted a kondíciódat?

-Futás: Javítja a keringést és a légzést valamint az állóképességet. Súlyfeleslegedre is megoldás lehet.
-Kerékpározás: Szintén állóképesség javító mozgásforma, erősíti az alsó végtagokat, amire szükséged van a mély állásoknál, dobásoknál.
-Úszás: Ez a legkomplexebb edzésfajta, mivel nyújt, lazít, erősíti a vázrendszert és az izomzatot. Javítja a keringést és szabályozza a légzést. Érdemes mind a négy úszásnemben gyakorolnod. Segít a jitsus ízületi és derékfájások rehabilitásában.
-Erőfejlesztés: Történhet súlyzóval és egyéb eszközökkel, valamint saját súllyal. Egy izomcsoportot többféle /ellentétes/ gyakorlattal terhelj., pl. fekvenyomás – mellhezhúzás.

Figyelj arra, hogy a sok súlyzózás ronthatja a gyorsaságot és a mozgáskoordinációt, ezért fontos a helyes arányok betartása, ehhez kérj tanácsot!

Edzéseinken megismerkedhetsz a medicinlabda gyakorlatokkal, ami nagyon jó erőfejlesztő és párban érdemes gyakorolni.
Saját súllyal az alábbi lehetőségeid vannak: kötélmászás, húzódzkodás, fekvőtámasz és hasizom variációk, páros gyakorlatok. A zsákolással az ütő és rugó technikáidat javíthatod, és erősítheted az ehhez szükséges speciális izmokat.

A gyakorlatokat és edzésprogramokat állandóan változtasd, mivel a szervezeted egy idő után megszokja. Csak az új inger és terhelés okoz olyan alkalmazkodási folyamatot, ami pozitív irányba viszi az edzettségi szintedet. Érdemes a kiegészítő programokat 40-45 percre tervezni, mivel ez alatt az időtartam alatt indulnak be olyan folyamatok, amikre az itt leírtak alapján szükséged van.
Minden erősítő edzés után nyújtó-lazító gyakorlatokat kell végezni!

Tartsd karban a tested és fejleszd hiszen „ ebben a földi létben ő a páncélod, menedéked”!