„a viharban az öreg fák kettétörnek, míg a hajlékony nád csak meghajol”
A harcművészet gyakorlásának egyik legfontosabb része, alapfeltétele a technikák helyes kivitelezésének. Ha nem megfelelően melegítesz be, sérülhetsz. Érezni fogod, hogy az alapos bemelegítés izzadással jár, ez a jel, hogy a tested felkészült a munkára. Általában a dojo-ban a gimnasztikát használjuk ennek az állapotnak elérésére.
A gimnasztika elején a dinamikus gyakorlatokkal kezdünk, majd a második részben a nyújtó lazító (un. stretching) mozdulatok kerülnek előtérbe. A ju-jitsuban érdemes a végtagokra és a csípőizületre fektetni a hangsúlyt, mivel a sok esés miatt ezek fokozott igénybevételnek vannak kitéve, valamint ezek nyújtása lazítása a későbbiekben segít a rugótechnikák helyes elsajátításában. A sok feszítés, lezárás miatt az ízületeknek, inaknak, szalagoknak lazáknak és mozgékonynak kell lenniük.
A gimnasztikában meghatározott sorrendben követik egymást a gyakorlatok. (fej, törzs, láb és összetett mozgások) Használhatod nyújtásra, lazításra, vagy pl. a non-stop gimnasztikát állóképesség fejlesztésre. Ha kézsúlyzóval, vagy medicinlabdával gimnasztikázol, akkor erőfejlesztésre is használhatod.
Állíts össze magadnak egy testreszabott, saját gyakorlatsort, 20-30 perces időtartamra az otthoni gyakorláshoz.