Kiegészítő edzések- A gyorsaság fejlesztése

Kiegészítő edzések- A gyorsaság fejlesztése

Múlt héten azt ígértük nektek, hogy a kiegészítő edzések sorozat második részében a gyorsaság fejlesztésével fogunk foglalkozni. Nehéz fába vágjuk a fejszénket, ugyanis a gyorsaság fejlesztése nagyon összetett feladat, de kezdjük az alapokkal.

Mi a gyorsaság?

A gyorsaság a mozgások adott feltételek melletti nagy sebességű végrehajtását jelenti. Az a képesség, amely lehetővé teszi egyrészt a legnagyobb sebességgel történő haladást, másrészt a különböző cselekvésformák – a technikai követelményeknek és az eredményes végrehajtás feltételeinek megfelelően – lehető legrövidebb idő alatti végrehajtását.

Az biztos, hogy a gyorsaság a legösszetettebb kondicionális képesség. Nagyban függ a genetikai adottságoktól. Egészen pontosan a lassú és gyors beidegződésű rostok aránya meghatározza a fejleszthetőség lehetőségeit és határait. Aki nagyobb arányú lassú beidegződésű rosttal született, nem lesz kiemelkedően gyors. Azonban a saját lehetőségeinken belül tényleg látványosan fejleszthető a gyorsaság.

Az állóképesség tárgyalásánál nem fejtettük ki, de most mindenképpen beszélnünk kell a kondicionális képességek kölcsönhatásáról. A mellékelt képen jól látszik, hogy a képességek tiszta formában történő megjelenése mellett vannak határterületek is. Például létezik a gyorserő és a gyorsasági állóképesség is. Emellett létezik reakciógyorsaság, mozdulat, és helyzetváltoztató gyorsaság, valamint gyorsulási képesség.

 

Az alábbiakban rövid magyarázatokkal segítenénk ezeknek az elkülönítését.

Mozdulatgyorsaság: egyetlen mozdulat végrehajtásának gyorsasága.

Egyszerű reakció: -Reakciógyorsaság: egy jelre történő mozgás végrehajtás gyorsasága, például az úszók, vagy futók rajt jelre történő elindulása.

Összetett reakció: ismert ingerre adott összetett mozgásválasz (pl. vívás, judo, birkózás). Milyen gyorsan tudunk reagálni a másik mozdulataira. Hívhatnánk a választás, a döntés gyorsaságának is.

Gyorsulási erő: a felgyorsulás képessége. A rövidtávfutóknál lényeges képesség.

Gyorserő: vagyis a robbanékonyság.

Gyorsasági-állóképesség: a fáradással fellépő sebességcsökkenéssel szembeni állóképesség. Vagyis hosszú ideig képes vagy tartani az adott gyorsaságot.

A harcművészetekben és küzdősportokban, így a ju jitsu-ban is szükséges a robbanékonyság, a mozdulat gyorsasága, és a helyzetekre való reagálás/döntéshozás gyorsasága.

Hogyan fejleszthető?

Az állóképesség fejlesztésénél beszéltünk arról, hogy főként olyan sportmozgásokat ajánlanánk, amelyeket az edzés keretein kívül is végezhetsz. A gyorsasággal azonban az a helyzet, hogy szorosan kapcsolódik a sportági technikához. Esetünkben az ütésekhez, a rúgásokhoz, vagy éppen a dobásokhoz. Az ütések és rúgások felgyorsítását akár otthon is gyakorolhatod, ha nyugalmi állapotból, mondjuk egy laza álló helyzetből próbálsz maximális gyorsasággal ütni, rúgni. A dobások felgyorsítására a mindenki által nagyon kedvelt 1 perces dobások is alkalmasak.

Amit szem előtt kell tartanod a gyorsaság fejlesztésénél:

A legáltalánosabb módszer az ismétléses módszer. A technika folyamatos ismétlésével lehet egyre gyorsabbá tenni a kivitelezést.

Ezért érdemes egyszerű technikákkal dolgozni, mivel ha technika kivitelezésével vagy elfoglalva, nem tudsz a gyorsaságra törekedni.

Mindig törekedj a maximális sebességre!

A gyakorlatok közötti pihenő annyi legyen, hogy az újabb sorozatnál is maximális gyorsaságot érhess el.

Ha otthon edzel, a gyorsaságfejlesztési gyakorlatokat az edzés elejére időzítsd, hogy még pihent legyél.

A speciális sportági mozgás mellett a gyorsaságodat fejlesztheted természetes gyakorlatokkal, például futással, ugró, vagy dobógyakorlatokkal. A medicin labdával végezhető gyakorlatok is segíthetik a felkészülésedet.

A határozott formájú, vagy gimnasztikai gyakorlatokból is össze lehet állítani olyan gyakorlatsorokat, amelyek segítik a gyorsaságod fejlesztését.

Reméljük hasznosnak találtátok az összefoglalót, kérdés esetén forduljatok bátran a mesterekhez.

Jövő héten pedig az erő lesz velünk!

 


Hozzászólási lehetőség lezárva.